2015. június 24., szerda

Kritika #67 - Az álarc mögött

link

FEJLÉC:

Őszintén szólva nekem tetszik a fejléced. Tényleg. Az alap remek, szépen össze vannak mosva a dolgok, a kivágásuk is rendben van. Tükrözi a történetedben való hideget, és ez is nagyon jó. Az előtérben lévő kitűzőkre sem mondok rosszat, bár elég furcsán festenek. De még nem rontja el így sem az összképet. A betűtípus és a szín is okés. A lány t is megfelelően elhelyezted. Igazság szerint, gyönyörű munka. Megkérdezhetem, hogy ki készítette?
10/10

DESIGN:

Cso-dá-la-tos. Ritkán találkozom ilyen szép kinézetekkel. Ahol minden összhangban van, ahol minden illik egymáshoz, ahol a modulokon sem kell változtatni, és, amely egyszerű, de nagyszerű. Szavakkal leírhatatlan, hogy mennyire tetszik a design. Nagyon sajnálom, hogy nem adhatok rá többet, mint tíz. Szívesen adnék rá legalább ötvenet. A tízből. Gyönyörű. És a KARAKTEREK menüpontnál a kód is nagyon vagány. Irigy vagyok. És most sírok.
10/10***

TÖRTÉNET:

A fülszöveged nagyon jó. Izgalmas, rendesen megfogalmazott, nem meseszerű, hiteles. Ez az egyik döntő szerep, amely meghatározza, hányan olvassák a történeted. Tetszett. Nem is tudom, mikor olvastam utoljára ilyen remek bemutató szöveget. Aztán továbbmentem. És azt gondoltam, hogy bár a fülszöveg lehet remek, és egyedi, nem biztos, hogy ezt a tehetséged a történetben is tudod alkalmazni, szóval rátértem az Előszóra. Mily meglepő! Ez is nagyon tetszett! A hosszúsága megfelelő, és, ahogy megjeleníted a főszereplőd gondolatait, valami zseniális. Tervezel a szereplőd fejében egy plátói képet, amely megmutatja az olvasónak, hogy hogy képzeli el a szereplőd a pillanatot, amikor a fiú odaért hozzá, és mekkora csalódás éri, amikor mindez nem úgy történik. Nem találok szavakat. Komolyan.
Az első fejezet elején picit talán csalódtam. Túl sokáig írod azt a részt, amíg a lány elkészül. Olyan, mintha minden egyes pillanatot le akarnál írni egyetlen fejezetben a jelentéktelenekkel együtt. Nem rossz ez, hiszen így jobban megismerjük a szereplőt, viszont nekem soknak bizonyult. Azonban nem volt ez sem annyira unalmas rész, mivel nagyon kevés hibával, és remek fogalmazókészséggel írsz.
Aztán van az a rész, amikor beszélgetni kezdenek a bunkó baromról, aki miatt sírt egy lány. „Elvakítja őket a menősége és a jóképűsége.” Szerintem – ha engem vesznek példának, és megtetszene egy olyan fiú, mint ő – megpróbálnék odamenni hozzá, vagy szóba elegyedni vele, hogy kivegyem milyen is. Ha egyetlenegyszer megbántana, vagy flegmán vonogatná nekem a vállát, én nem kezdenék el sírni, hanem ott helyben megutálnám. Ez lenne az a, eset, vagyis elmennék. A b, eset, hogy lekevernék neki egy taknyost.
Az első fejezetből még azt a cikkírós incidenst szeretném kritizálni. Eric az egeik magasztalja Nicát, hogy milyen szuperek a kérdései, mindenkit érdekel, mennyire csodálatos, szóval nyal neki. Aztán. Amikor Nica felháborodik az új munkája hallatán, elkezd gorombáskodni vele. Ebből azt szűröm le, hogy Ericnek nagyobb a hangulatingadozása, mint egy terhes nagymamának! EGY NAGYMAMÁNAK! Döntse már el, hogy jópofizik-e, vagy utasítgat.
Mivel elég sok a mondandóm, nem biztos, hogy elmegyek kritizálásban az ötödik fejezetig, de azért igyekszem. Na, akkor térjünk a másodikra.
Már az első mondattal akadt egy kis problémám. Tényleg nagyon kicsi, mivel az ilyen apróságok még a legjobbaknál is előfordulnak. Tehát. Nica azt beszél a barátnőjéhez, miközben a parkban ül forrócsokit iszogatva. Először egy kérdés ugrott be nekem: „Hol szerzett forrócsokit? És nekem miért nem hozott???”Erre az a) válasz, hogy: Mielőtt kimentek a parkba, vett egyet a büfében. A b) lehetőség pedig: Nica egy varázsló, aki kénye-kedve szerint varázsol forrócsokit.
Volt még az elején az a pillanat, amikor sikeresen ki is önti a kezére véletlenül. És az a gondolat futott át az agyán, hogy, milyen jól felmelegíti a lefagyott kezét a meleg forrócsoki. Nos. Én valószínűleg nem így reagáltam volna, sokkal inkább először egy hosszas káromkodásáradat hagyná el a számat, aztán röhögnék. De ezzel se lenne különösebben semmi baj. Egy bibi van: A forrócsoki nem meleg. Hanem egyenesen forró! Benne van a nevében. És, ha Nica mindjárt el is kezdte szürcsölgetni, meg se várva, még kicsit lehűl, akkor egész biztos, hogy szerzett egy enyhe égési sérülést. Drágám, semmi baj, az ügyelet egész nap nyitva van.
Nekem személy szerint a második fejezetből a kedvenc részem az, amikor Nica elmegy Alexander elé az öltözőbe, feltenni a kérdéseket, és Alex csak olyan egy-kétszavas válaszokat adott. Azon nevettem. J
A harmadik fejezet szinte hibátlan volt. Egyetlen tartalmi hibát nem találtam, és szerintem neked is el kéne azon gondolkodnod, hogy újságírónak menj. Az interjú kérdései érdekesek, és igazán szórakoztatóak. Élvezet volt olvasni. Úgy éreztem, mintha egy magazint lapozgatnék, és, hogy pont egy interjúnál tartok. Nagyon jó élmény volt.
A negyedik fejezet első mondatában történt egy elírás, ezt szerettem volna jelezni neked.
És végül az utolsó olvasandó fejezet, nagyon tetszett. Van egy tippem, kinél lehet az a füzet. És őszintén szólva, nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy Alexnek van egy óvodás kishúga. Nem gondoltam volna, mivel az interjúban arra utalt, hogy nincs tesója. Nagy meglepetés volt.
Hát… a történeted igazán érdekes, és szépen fogalmazol. Nem vonok le pontot azok miatt az apróbb hibák miatt, hiszen eléggé jó a történeted. Gratula!
10/10

Összesen: 30/30***

Véleményem szerint:
-          design-és fejléc téren remek az ízlésed, esztétikus és szép az oldalad
-          a történeted nem sablonos, hanem igényes és jól kidolgozott
-          a fejezeteid mindegyike (amit olvastam belőle) figyelemfelkeltő
-          néhány részt ütősebb véggel zársz le, hogy az olvasó epekedjen a folytatásért
-          gyönyörűen fogalmazol
-          kevés hibával írsz
-          maradj mindig ilyen ügyes!!!


A kritika nem sértő jellegű, csupán saját őszinte vélemény. 


2 megjegyzés:

  1. Kedves Bella S.!
    Igazán hálás vagyok a kritikádért, már vártam rá. Nagyon szépen köszönöm a dicséreteket, hogy ilyen hosszan és kimerítően hoztad tudtomra a hibáimat, és hogy ennyi energiát fektettél bele. Kevés ilyen kritikaíróval találkozni monapság. :))

    Rendkívül jólestek a szavak, amikkel a fejlécemet illetted. Azt viszont sajnálom, hogy„kitűzők” nem nyerték el annyira a tetszésedet, habár ez ízlés kérdése, ugyanis másnak ez a kedvence rajta, de pont az a szép az emberekben, hogy mindenki más és más. De talán abban mindannyian megegyezünk, hogy követünk el hibákat, de ne aggódj, az még a legjobb kritikaírókkal is előfordul, hogy elfelejtik megnézni a blogon található információs modult, ahol fel van tüntetve a fejléc készítője. Ajánlom figyelmedbe ezt a sokszor feleslegesnek tartott modult, mert sok, nem csak egy olvasó, de még egy kritikaíró számára is fontos dolog kiderülhet benne. ;)

    Elképesztően örülök, amiért ennyire elnyerték a tetszésedet a blogon található kódok, meg minden. Főleg, mert a nagy része saját munka, és nem mindig voltam biztos benne, hogy elég jól sikerültek ahhoz, hogy fel merjem használni őket. Ilyen például a modul kódja, ami habár nem egy bonyolult, de elmondásod szerint nagyszerű. A másik pedig a karakterek kódja, ami talán az első olyan munkám volt, aminél nem használtam alapul egyetlen egy már készen lévő kódot sem, ami nálam elég nagy szó, mert mindig is feleslegesnek tartottam leírni azt, amit előttem már leírtak. De azért sírni nem kell, annyira nem nagy szám. :D

    Nem győzőm ismételni magamat, hogy mennyire boldog vagyok, amiért a blogom tartalmának nagy része elnyerte a tetszésedet, és hogy mennyire hálás vagyok a rengeteg dicsérő szóért. Azt hiszem, megérte olyan sokat foglalkozni a fülszöveggel és az előszóval.
    Igen, ezt minden kritikában megkapom és én is tisztában vagyok vele, ezért amint sikerült összeszednem magam, és végre elkezdeni a nyári szünetemet, amit szerintem most már igazán megérdemelnék, javítani is fogom, hogy kevesebb legyen a felesleges jelenet, hogy ne ijesszem el a jövendőbeli olvasóimat.
    Ezt nem igazán értem. Most kinek is tanácsolod, hogy menjen oda Alexanderhez és beszélgessen vele? Nicáéknak vagy a síró lánynak?
    Nem értem, hogy mi kivetni valót találsz abban, ha Erik (k-val) az egekig magasztalja, megjegyzem jogosan, hiszen nem véletlenül kapta azt a kitüntetést, ennek ellenére még sem kivételezik vele, ezért amikor Nica felhatalmazta saját magát, hogy eldöntse, milyen feladatot szabjanak ki rá, és milyet ne, rendre intette, ahogy egy jó főnök tette volna. Ebben semmi hangulatingadozás nincsen, nincs köze hozzá egyetlen terhes nagymamának sem, egyszerűen csak jó főnök, és tudja mit akar.
    Hát, erre elég egyszerű válaszom van. A második fejezet nem ott folytatódott, ahol az első befejeződött. Ilyet gyakran csinálnak, nem csak blogokban, de még könyvekben is, hiszen nincs olyan szabály, hogy ugyanott kéne kezdődnie, ahol a másik véget ért. Így természetesen az a rész is kimaradt, ahol Nicáék forrócsokit vettek, majd elmentek a parkba. Ebbe semmi különleges nincs. Csak egy egyszerű időugrás.
    Már fentebb említettem, hogy minden ember más, ahogy Nicának sem feltétlenül kell ugyanúgy reagálnia a dolgokra, ahogy neked. Te káromkodtál volna, Nica nem tette, ő nem ilyen. És igen, a forrócsoki valóban forró, ebbe nem is kötök bele, de én is találtam ám egy bibit: amikor a történet játszódik ősz van, ráadásul még hó is esett, amiből lehet arra következtetni, hogy hideg van. A hideg pedig lehűti a forrócsokit, ezért már nem lesz forró, csak meleg, később pedig hideg, de ez most nem érdekes. És ha már nem forró csak meleg, Nica nem szerezhetett semmilyen égési sérülést. Drágám, semmi baj, az ember egész életében tanul. De ha még mindig abban hiszel, hogy Nica rögtön szürcsölgetni kezdte: egy szóval sem említette senki sem ezt, és mivel Nica sem panaszkodott arra, hogy megégette volna a nyelvét, kikövetkeztethetjük, hogy erre nem is került sor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült megnevettetnem téged, bevallom, hajtottam erre.
      Köszönöm szépen ismét a dicséretet, nagyon igyekeztem, hogy olyan kérdéssort állítsak össze, ami mások érdeklődését is felkeltené, ezért igazán boldoggá tesz, hogy sikerült ezt megvalósítanom.
      Köszönöm, hogy jelezted, már javítottam is.
      Köszönök szépen mindent! (:

      Ölel,
      M. Mircsi

      Törlés