2015. november 6., péntek

Kritika #19

Sziasztok!
Újabb kritika, bár be kell, hogy valljam, ezt nagyon nem akartam elvállalni, hiszen rendszeres olvasója vagyok a sztorinak, és kedvelem az íróját, még véletlenül sem szeretném, ha megharagudna rám. De! Ő kérte, hogy kegyetlenül őszinte legyek, úgyhogy remélem, hogy nem fog rám megharagudni. 



Kinézet, avagy első benyomás:
Hát, hogy őszinte legyek, nekem ez a fejléced nem igazán tetszik. Olyan... semmilyen. Túl egyszerű, és nem tetszik a lány elhelyezése sem. Az előző sokkal jobb volt, szerintem jobban illett a sztorihoz is. A designod maga jó. Egyszerű, de nagyszerű, tele kellemes színekkel. Amit nem értek, hogy a barna miért nem jelenik meg a design színei között is? A menü elemeinek a nevei miért nem barnák, miért pirosak? És a chat... Az előző fejléchez illett, jól is mutatott vele, de ehhez a kinézethez nagyon nem jól mutat a rózsaszín.
A menüd első pontja lehetne a Főoldal. Így szokás, és így nem kell lemenni az oldal aljára, ha a legfrisebb fejezetedet szeretném megnézni.
Még egy dolog, amibe belekötnék. A köszönet rész a modulsávodban... Inkább írd át Információkra, vagy valami hasonlóra, mert az oké, hogy köszönetet mondasz a design készítőjének, de nem tudjuk meg, hogy ki írja a történetet, mikor nyitott a blog, és más hasonló dolgok. Már pedig a blogger profilod sincs kint, így csak a fejezet végén láthatjuk, hogy te készítetted a bejegyzést. Valljuk be őszintén, fontosabb, hogy ki az író. Maradhat a köszönetnyilvánítás, de mondjuk az alapadatok után.
3/5

Cím:
Illik a főszereplő egyéniségéhez, de igazán nem mond semmit, ha csak a címet olvasom el. Elég tág teret ad a fantáziának, hogy miről is szólhat a történet. Rövid, egyszerű, de jó.
3/3


Fülszöveg:
Alapvető hiba: nem sorkizárt a szöveg. Maga ez a kis bemutatód jó. Rövid, tömör, és benne van a lényeg, de csak annyira, hogy kérdéseket ébresszen az olvasóban. Egyetlen gond vele talán az, hogy aki ide téved, és ezt elolvassa, könnyen tovább kattint, hiszen valljuk be, tucat sztorinak tűnik első ránézésre.
2/3

Történet:
Nincs prológusod, ami számomra furcsa, főleg, hogy ennek a sztorinak rengeted ütős bevezetést kreálhattál volna. Akár arról, hogy hogyan veszítette el a szüleit, akár arról, hogy milyen módon került a "szakmába", és még sorolhatnám. 
A fejezetek rövidek. Sokszor nincs ötszáz szó egy fejezet, a minimum pedig az ezer lenne. Tudom, hogy így egyszerűbb, gyorsabban megírsz egy részt, gyakrabban tudod frissíteni, de egy nagy hátránya van. Mire beleélné magát az olvasó, már vége is a résznek.
Maga a sztori nem valósághű, hiszen valljuk be, nem sok esélye van annak, hogy az 1D egy ilyen helyről összebarátkozzon bárkivel is, vagy gondoljak itt az állattámadásos részre akár. Sőt! Azt is mondhatnánk, hogy tucatsztori, hiszen elég sok történet szól arról, hogy a rossz helyzetű lány hogyan találkozik a fiúkkal és lesznek barátok, vagy akár éppen többek ennél. Ez igaz is lehetne, de nekem tetszik a stílusod, amivel megírtad. (Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy rendszeres olvasód vagyok.)
Vigyázz a szóismétlésekkel! Ha máshogy nem megy, a netes szinonímaszótár (ITT) a segítségedre lehet. Pl.:
"A göndör talpig feketében ül egy pohárral a kezében, mellette egy szintén barna hajú, de kék szemű srác egy kék felsőben és fekete nadrágban vár. Balján barna hajú és szemű fiú ül fehér ingben, fekete farmerben és legvégén a szöszi ül zöld pólóban és fehér nadrágban."
Nem veszélyes számban véted ezt a hibát, de azért előfordul.
Tehát elég sok a valótlan történés, de nem is az a cél, hanem a szórakoztatás. Nem mindig az a fontos, hogy valósághű legyen a sztori, inkább az, hogy szórakoztató.
Néhol hiányolom az érzelmek leírását, vagyis inkább bővebb kifejtését. Pl.: öngyilkossági szándék. Nem dönt senki egyik pillanatról a másikra. Ez ennél hosszabb folyamat, kicsit jobban kifejthetted volna az érzéseit, a gondolatait.

8/10

Helyesírás:
Nem lenne rossz a helyesírásod, mert látszik, hogy tudod a szabályokat, inkább azt mondanám, hogy vagy nem olvasod át, vagy pedig elsiklasz a hibák felett. 
Tudod, hogy az írásjelek után szóköz kell, mégis van, hogy lehagyod. Tisztában vagy vele, hogy a párbeszédeknél, ha közbe iktatsz cselekményt, akkor a gondolatjel elé is, és után is szóköz kell, mégis többször lehagyod. Azt is észrevettem, hogy a párbeszédeknél a kijelentő mondatok után nem teszed ki a pontot, ha a gondolatjel után cselekménnyel folytatod, ami így helyes, mégis többször megbuksz ennél is. 
A számokat tessék kiírni betűvel! Van ahol számokat használsz, van ahol kiírod. Tessék mindenhol kiírni (persze nem évszámokra gondolok)!
Igazából nem azért vannak a hibák, mert nem tudod, hanem figyelmetlen vagy. Javaslom, hogy keress egy bétát. Lehet, hogy elcsépelt mondat ez tőlem, de ezzel kiküszöbölheted a hibáidat, és egy igazán igényes munkát adhatsz ki a kezedből.

4/5

Összegezve: 
Attól függetlenül, hogy egy eléggé elterjedt alapötletre építkezel, jó a sztori, mindig hozol valami újat. A helyesírásodra ügyelj, a fejlécedet pedig cseréld vissza az előzőre! A következő blogodnál pedig próbálj kicsit élethűbb sztorit létrehozni, hiszen menne ez neked!
(Remélem nem bántottalak meg. Te kérted, hogy legyek őszinte, tegyem félre az ismeretségünket, és hogy én szeretem a sztoridat. Megtettem, remélem nem haragszol!)
20/26

Ez a kritika nem bántó, hanem segítő szándékkal íródott! Köszönöm szépen a bizalmadat!
Puszi: Klau

2 megjegyzés:

  1. Szia Klau!
    Köszönöm szépen a kritikádat. Az alapsztorival kapcsolatban tudom, hogy már le rágott csont, de amikor elkezdtem még nem igazán voltam jártas az írásban. Ha tehetném máshogy kezdődne már. A helyesírási hibákat igyekszem egyfolytában javítani a fülszöveget meg átírom sortkizártra. A design és fejlécet most szerettem volna lecserélni, szóval az remélhetőleg nem sokára változik. Nagyon szépen köszönöm, hogy egy őszinte kritikát írtál nekem, amiért nagyon hálas vagyok. Igyekszem megfogadni az összes tanácsodat.
    xoxo J. Roxana

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy nem haragudtál meg rám! :) Annak meg még jobban, ha tudtam valamiben segíteni!
      Puszi: Klau

      Törlés