2015. szeptember 16., szerda

Kritika #3

Sziasztok!
Elnézve az eddigi kritikáimat, vagy túl enyhén ítélek, vagy csak tologatom azt, amihez negatívot kell írnom, én magam sem tudom. Ez a mai megint egy pozitív vélemény részemről. De akkor lássunk is neki!




Kinézet, avagy első benyomás:
Első ránézésre nagyon tetszik a design. Egyszerű, de nagyszerű. Kissé számomra szokatlan, hogy nincsen külön fejléc, hanem ezt egy képpel helyettesíted a menüsor tetején, de valljuk be, egyszerű és nagyszerű megoldás. Tetszik, főleg mivel nem sok ilyennel találkoztam eddig. A zöld alapszín illik a történet címéhez, a betűszín választásaid jók, könnyen olvasható, nem bántó a szemnek (és itt nem a fehér alapon fekete betűkre gondolok, hanem a modulsáv színeire).
A modulsávodon én személy szerint annyit változtatnék, hogy a fülszöveget tenném előre, hiszen azzal tudod megfogni az olvasót, az az első, amit elolvas. Maga a leírás tetszik, nem árulsz el vele sokat, de a lényeg benne van.
A menüsorodnál nagyon tetszik, hogy amikor megnyitom a menü elemeit, mindegyiket egy József Attila idézettel kezded. Na, erre mondom azt, hogy igazán egyedi.
Igazán ötletes még a Jégkockadrazsé, amit sokáig nem értettem, hogy miért is adtad neki ezt a címet, aztán jött a megvilágosodás, azaz, hogy ide kimásoltad a főszereplő bogbejegyzéseit. Tudom, hogy oda írtad a menüpontba is, de mielőtt elkezdtem olvasni a sztorit, ez igazán nem tudatosult bennem.
Az Ipod pont is jó, bár én a helyedben oda írnám, hogy melyik számot melyik fejezethez ajánlod, hiszen így nem tudtam, mikor mit indítsak, csak sorban kattintgattam.
Összességében egy igazán egyedi oldalt sikerült összehoznotok (a többeszám oka, hogy láttam, volt segítséged is).
10/10
Történet
Uh… Szedjem össze a gondolataimat. Most fejeztem be az olvasást, és az utolsó fejezeted kissé sokkolt (pozitív értelemben). De akkor kezdjem az elején.
Nincs prológus, ami bennem egy kis hiányérzetet hagy. Elkezdtem olvasni az első fejezetedet, és kissé értetlenül olvastam az elejét, mivel valljuk be, belecsapsz a közepébe, ami nem baj, csak kell egy kis idő, mire felfogom, hogy mi is a helyzet, kiismerem a szereplőket. Ha prológust nem szeretnél, akkor miért nem írsz a szereplőkhöz pár sort? Lehetne ez akár leírás egy-egy személyről, a múltjáról vagy a jelenéről, vagy írhatnál egy-egy gondolatot tőlük, ami jellemző rájuk, vagy bemutatja őket. Így egy kicsit felkészültebben kezdene neki az olvasó a történetnek, nem csak a fülszöveg alapján, így jobban értené rögtön az elejétől a történetet.
Nem értettem, hogy honnan jött a címválasztásod, de utána az egyik fejezetnél, elnézést, felvonásnál választ adsz a kérdésre, és így már azt mondom, hogy ötletes elgondolás. (Nem írom ide az okot, olvassa el mindenki a történetet és rájön.)
Na, de maga a sztori. Egyedi, nem sablon és azt hiszem, ezzel szinte mindent elmondok róla. Tetszik, hogy nem csilli-villi, rózsaszín ködben élő egyetemistákról írsz. Mind a két lánynak megvan a maga múltja, a maga problémái, ami élethűvé teszik őket. Nagyon jónak találom, hogy nem változik meg a személyisége Skylernak attól, hogy bepasizik, nem csap át hirtelen távolságtartóból szerelmes tinibe. Szépen viszed a szálat, a megfelelő mennyiségű plusz kis bonyodalmakkal. Igazán élethűen írod le a dolgokat, nincs túl sok leírás, vagyis fogalmazzak pontosabban. Van elég mennyiségű helyszín, ruha, stb. bemutatás, de nem sok. Nem untam meg őket, nem éreztem késztetést arra, hogy kihagyjam őket, ami pedig nálam elég gyakran előfordul. A férfi szereplők karakterei is érdekesek. Testvérek, mégis két teljesen különböző személyiség. Igazán jól kidolgoztad a karaktereket, amihez tartod is magad, ezért lesz valóság szerű az egész sztori.
A stílusod igazán magával ragadó, viszel, sodorsz a történettel. Szépen fogalmazol, választékos szavakat használsz, bő a szókincsed.
A fejezeteid hossza a megszokottól eléggé eltérő. Igazán hosszúra sikeredik egy-egy bejegyzésed, ami nem baj, sőt! Az olvasóidnak csak jó! De ténylegesen hosszabbak, mint az átlag.
10/10
Helyesírás
Hát, ebbe nem tudok belekötni. Nem tudom, hogy mennyire a Te és mennyire a béták érdeme ez, de nem is számít. A lényeg, hogy az olvasóid elé egy jó szöveg kerül. Minimális, egy-egy olyat találtam, ahová én inkább felkiáltójelet tettem volna, nem pontot, de tényleg elenyésző.
Feltűnő szóismétléssel nem találkoztam, sem pedig más feltűnő hibával.
5/5
Egyebek
Borító: Sokáig néztem, nehezen döntöttem el, hogy mit írjak rá. Maga az ötlet tetszik, egyszerű, de mégis számomra sok a háttér, eltörpül a lány a képen.
Trailer: Vagyis a Te esetedben intro. Buli az élet! Akár lehetne ez a mottója. Nem sok mindent tudunk meg a sztoriról belőle, de azt igen, hogy buli, buli, buli, féktelen élet és pasik. Szép munka! Igaz, nem egy átlagos kisfilm.
4,5/5

Összegezve: Egy igazán jól kidolgozott történettel találkozhat itt az olvasó, érdekes, de ugyan akkor valósághű karakterekkel egy igazán szépen kivitelezett bogon.
29,5/30




Ez a kritika nem bántó, hanem segítő szándékkal íródott! Köszönöm szépen a bizalmadat!
Puszi: Klau

2 megjegyzés:

  1. Drága Klau!

    Imádom ezt a kritikát, köszönöm, hogy szántál időt az olvasásra és az írásra! Hálás vagyok érte. Csak így tovább, sok sikert kívánok neked a blogolásban! ^^

    Ölel,
    Svea E

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Örülök, hogy örülsz, bár ez most elgondolkodtatott. Én eddig igazából egy kritikámnak (mármint amit én kaptam) sem örültem. Ezek szerint, vagy nagyon jó szívem van, vagy csak túl nyers kritikusokat fogtam ki eddig. :) Az utolsó verzió, hogy én segiteni szeretnék, nem is igazán leszólni. Vagy a sztorid a jó? Minden estre örülök neki, hogy egyet értesz a véleményemmel és nem sértettelek meg semmivel. Remélem, azért valamit tudtam segíteni is.
    Puszi: Klau

    VálaszTörlés