2015. október 4., vasárnap

Kritika # 14

Sziasztok!
Na ezzel a kritikával első körben bajban voltam, aztán úgy döntöttem, hogy fejezetenként írok véleményt, mivel mindegyiket szinte más írta.


Elől járóban annyit, hogy nem kis fába vágtátok a fejszéteket. Ennyi embernek összehangolni az írást nem kis meló lesz, remélem lesz elég akarás bennetek ahhoz, hogy véghez vigyétek, amit kigondoltatok. Összegezem (most kivételesen az írásom elején, nem a végén) a véleményemet:
Van még mit fejlődjetek, de jó lesz ez, csak tartsatok ki, és figyeljetek oda néhány dologra. A bejegyzéseket sorkizárttal írjátok, így sokkal szebb, rendezettebb képet mutató munkát tudtok kiadni a kezetekből. Fölösleges a sok bekezdés, hogy a párbeszédeket is van aki új bekezdésbe teszi. Csak az összhatást rontjátok vele. A helyesírásra tessék odafigyelni! Van, akinél inkább csak figyelmetlenség, és van, akinek érezhetően sok hibája van. A fejezetek hossza minimum ezer szó, nem pedig hatszáz.
Ennyit általánosságban, és akkor nézzük fejezetenként. Mivel ennyien írjátok, így úgy döntöttem, hogy nem a történetet, majd a helyesírást kritizálom, hanem részenként megírom röviden a véleményemet. Nem akarok ezzel senkit bántani, remélem segítségnek fogjátok fel a dolgot. Az előbbiekből kifolyólag van olyan hiba, amit több embernél is megírtam. Nem azért, hogy ismételjem magam, hanem, hogy lássátok személyre szabottan a hibáitokat és tudjatok rajta javítani.

Beut Lora (Damien)
Az "és" elé nem kell mindig vesszőt tenni. Ha felsorolsz dolgokat, vagy összekapcsolódó történéseket írsz le, akkor oda nem teszel vesszőt. Pl.: „Bíztam a testvéremben(,) és az ígéreteiben.”
A párbeszédeknél, ha közé ékelsz cselekmény leírást, akkor a gondolatjel elé is, és utána is szóközt kell hagyni. Pl.: "Kopogás hallatszott az ajtón, nem is hiányzott már más. –) (Ha megbocsájtasz) (-) (lépett át rajtam,) (és megragadta a padlón fekvő üveget."
Figyelj oda a vesszők használatára! Néha sok, néha kevés, bár nem életveszélyes mennyiségben. Óvakodj a tőmondatoktól. Az elején sokat használtál belőlük, ezáltal kissé darabos lett a fogalmazásod, de aztán belelendültél, és egyre több, szebb összetett mondatot használtál. Alap járaton jó az írásod, igaz van még hová fejlődnöd, de kinek nincs? Az érzelmek leírására fektess egy kicsit nagyobb hangsúlyt.
A párbeszédeknek kár külön bekezdés szentelned. Kezdheted a sor elején, mert így kicsit rendezetlen kinézete van a részednek.

Beut Lora (Eric)
Ezzel a fejezettel a legnagyobb probléma a hossza. Még hatszáz szó sincs, pedig egy bejegyzésnek legalább ezer szónak kellene lennie. Ha egy kicsit jobban ráhajtottál volna az érzelmeinek a kifejtésére, már rendben is lenne, de annyira érzelem mentesen, gépiesen lett megírva ez a rész, hogy az hihetetlen.
Mielőtt közzéteszel egy bejegyzést, olvasd át! Sok az elütés, amit könnyedén kiküszöbölhetnél.
A vesszők használatánál is legyél figyelmesebb. Tudod, hogy hová kell kitenned őket, csak átsiklasz felettük. Tényleg olvasd át a részeket, mielőtt publikálod!

Dorka Mátrai (Wanda)
Jó a fogalmazásod, de idővel még sokat fog fejlődni. Merd kicsit bátrabban leírni az érzéseket, hiszen az a lényeg, hogy át tudd adni ezeket, és az olvasód bele tudja magát élni. A nagy bekezdéseket felejtsd el, mert nem mutat szépen!
A helyesírásod sem rossz. Van néhány hibád, de nem veszélyes.
A számokat írd ki betűvel! Pl.: 16 éves -> tizenhat éves
Vessző hibáid nem sok van, de arra figyelj, hogy a "hogy" kötőszó elé szinte mindig vessző kell.

Franciska Horváth (Roxane)
Első ránézésre nálad is az a legnagyobb probléma, hogy nagyon rövid a bejegyzésed. Törekedj a minimum ezer szóra, ez amolyan alap követelmény. A szöveget tedd sorkizárttá, hogy szebben mutasson!
A fogalmazásod, stílusod tetszik. Arra figyelj oda, hogy minél kevesebb tőmondatot használj, vagyis ne tagold szét ennyire a szöveget. Pl.: "Gondoltam, hogy mi lesz ennek a beszélgetésnek a vége. De magabiztos voltam." Ezt a két mondatot nyugodtan egybe írhatod, vesszővel elválasztva.
Nálad is megtalálható az a hiba, ami már többeknél. A párbeszédnél nem tesszük ki a pontot, ha a kötőjel után cselekménnyel folytatjuk!
Pl.:"Olyan ronda az a fejeden levő koszfészek, hogy inkább meghalok, mint hogy megfogjak belőle egyetlen szálat is(.) - vágtam vissza."
Ha a "..."-ot akarod használni, akkor az minden esetben három pont legyen.

 Katarina Campbell (Amelia)
Nos, eddig a Te írásod tetszik a legjobban. Jó a stílusod, jobban leírod a dolgokat, kicsit jobban rajta vagy az érzelmek leírásán. A legnagyobb problémám nálad is a fejezet hossza, vagyis inkább rövidsége. A későbbiekben törekedj a hossz megnövelésére! Valamint nálad sem sorkizárt a szöveg, ami nem szép látvány.
A helyesírásod alapvetően jó. Kisebb hibákat találtam csak, ezek is a szokásosak. A "..." mindig három pont és nem kettő. Valamint még a számok kiírásával volt egy pici gikszer. Egyszer kiírtad, egyszer számmal írtad. A "11 éves lány voltam" ezt itt ki kellene írnod betűvel. A későbbiekben ezt egyszer meg is teszed, tehát lehet csak véletlen. A "169 centimnél" ezt ahogy tetted, nyugodtan írhatod számokkal.

Alexandra G. Summer (Peter)
Nálad is első körben a bejegyzés hosszával nem vagyok kibékülve. Túl rövid, bár nem túl sok kellene. Sorkizárt formában tedd közzé a bejegyzéseidet! A fogalmazásod, kifejezés módod tetszik. Jó volt, hogy kicsit jobban betekintést engedtél a szereplőd gondolataiba, érzéseibe, mint a legtöbb társad.
A helyesírásod elég jó, nálad is csak néhány hibát találtam. Az első, hogy a "vagy" kötőszó elé vessző kell, a második pedig nálad is a párbeszédeknél a gondolatjel elé nem kell kirakni a pontot. (Minden más írásjelet igen.) Pl.: "Sajnálatos módon el kell bocsássam az iskolából a maga és társai védelme érdekében(.) – nem mondott többet csak a kezembe nyújtotta a papírjaim és egy másik iskola szórólapját." Más szembetűnő hibát nem találtam.

 Anna (Jason)
Fogjuk rá, hogy jó a hossza a bejegyzésednek. Egy icike-picikét kellett volna még hozzáírnod. Maga a fejezet jó lett, mondhatni az egyik legjobb a blogon, de Te sem tetted sorkizárttá a szöveget!
Helyesírási hibád sincs sok, igazából az, ami szinte mindenkinek közületek. A számokat ki kell írni betűvel! Pl.: 16 év. Tessék venni a fáradtságot, és kiírni! Valamint nálad is az a gond, hogy a pontot nem tesszük ki, ha a gondolatjel után cselekvéssel folytatod. Pl.: "- Ugye maga létrehozott egy iskolát(.) - kezdtem vonatottan és végig a plafont lestem"

 Vivian (Shae)
Okééé. Erre a fejezetre mondhatom azt, hogy szép munka. Jól van megfogalmazva, jól van megírva. Végre sorkizárttal van közzétéve a szöveg. Helyesírási hiba minimális van benne. Az is inkább figyelmetlenségből, mint tudatlanságból, ugyanis ahol találtam, ott a következő mondatnál már jól írtad. Gratula a fejezethez!



Ez a kritika nem bántó, hanem segítő szándékkal íródott! Köszönöm szépen a bizalmadat!
Puszi: Klau

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése