2015. október 4., vasárnap

Kritika #13

Sziasztok!
Egy újabb kritika, egy nemrégen elkezdett blogról. Csak a történetről kért az írónő véleményt. Remélem tudok segíteni! :)


Történet
Tetszik, hogy a cím magyar, bár nem értem, hogy a fejlécen akkor miért nem ez szerepel? Na, de ez mindegy is, hiszen nem a kinézetről, hanem a történetről beszélünk.
A fülszöveged jó. Tömören összefoglalod, hogy miről is fogunk olvasni, de igazából konkrétumot nem árulsz el. Igaz, hogy nem ide tartozik, de kérlek, hogy a fülszöveget tedd a modulsávban legfelülre. Sokkal lényegesebb, mint az előtte szereplő dolgok, hiszen ezt keresi legelőször, aki ide téved.
Maga a történet, vagyis az alap ötlet jó, bár nagyon hasonlít egy filmsorozathoz. Vigyázz! Ne ess abba a hibába, hogy akár karakterekhez, akár eseményekhez onnan merítesz ötletet! Ne tudja senki azt mondani, hogy másolsz! Legyél eredeti! Ez csak egy jó tanács a jövőre nézve, hiszen jelenleg nem mondhatom ezt. Az, hogy itt is gazdagokról írsz, van egy "besúgó", ez stimmel a sorozattal, de ha ügyesen viszed a szálakat, akkor nem lesz ezzel gondod! 
BadGirl bejegyzései tetszenek. Egy ötletes kis összefoglalója az előző fejezetnek.
 Nagyon tetszik a szereplők viszonylag hosszabb bemutatása. Az első két fejezetből sajnos még nem tudok túl sokat mondani a sztoriról, hiszen még nagyon az elején jársz, de jónak ígérkezik!
A stílusoddal nem lenne gondom, de a helyesírásodon van mit javítani. A leírásoknak add meg a módját, ne sajnáld rá az időt. Akár érzelmekről, akár a környezetükről van szó. Néha azt éreztem, hogy ezt Te magad fölöslegesnek gondolod, pedig igen is, hogy szükségesek az ilyen részek. Ne írj fél oldalt egy szoba bemutatásáról, de azért kicsit bővebben kifejthetnéd.
Rengeteg gifet használsz, ami nem mondom, hogy rossz, bár lehet egy kicsit túlzás egy fejezethez a négy mozgókép. Csak abba gondolj bele, hogy ha így haladsz, akkor a harmincadik fejezethez honnan szedsz újakat? 
A szöveget tedd sorkizárttá, mert akkor szép, rendezett lesz az oldalad. Legalább is ezt a hatást kelti majd az irományod.
8/10

Helyesírás
Nos, itt van min javítanod. Nem tudom, hogy átolvasod-e a fejezeteket, mielőtt kiteszed őket. Találtam több elütést is, amit egy sima átnézéssel ki tudnál küszöbölni.
A vesszőket elég érdekesen használod. Sok helyre fölöslegesen teszed ki őket, míg máshová, ahová kellene, onnan lehagyod. Ezt úgy tudod kiküszöbölni, hogy vagy keresel egy bétát, vagy pedig úgy olvasod át a történetet, hogy ahová vesszőt tettél, ott hagysz egy pillanatnyi szünetet, és így érzékelni fogod, hogy kell-e az oda.
A fülszövegedben is találhatunk ilyeneket.
"Kíváncsi vagy(,) a Madridi elit életére? Azokra a fiatalokra, akiknek szüleik napi szinten az újságok címlapján virítanak, és saját sofőrjük furikázza őket(,) a város legdrágább magánsulijába? Akiknek az élete másról sem szól, csak az intrikákról és a bulizásról?" 
A párbeszédeknél a mondandó és a leíró rész között kötőjel van, amit meg is találhatunk nálad, sőt a gondolatjel utáni szóköz is megvan, csak éppen az előtte lévő hiányzik. Ez visszatérő, folyamatos hiba nálad. Valamint ha a párbeszédnél a kötőjel utáni részt kisbetűvel folytatod, ha leíró rész következik.
 Pl.: "- Akkor gyere értem(,) fél nyolcra) (- Mmondtam és visszamentem Jazminhoz."
 "- Te most(,) Augustin Toledoval ebeszéltél?) (- Kkérdezte meglepődve."
A számokat írd ki betűvel! Szinte csak az évszámokat írjuk számokkal. Pl.: 2 hónapig, 10 percet
Az "e"-t kötőjellel írjuk, amennyiben kérdésnél használjuk. Pl.: " nem csapsz-e zajt."
1/5

Összegezve: Egy jó kis történetnek ígérkezik, ha meg tudsz maradni az eredetiségednél, és ha megpróbálsz javítani a helyesírásodon!
9/15

Ez a kritika nem bántó, hanem segítő szándékkal íródott! Köszönöm szépen a bizalmadat!
Puszi: Klau


.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése