2015. július 29., szerda

Kritika #69 - Everything I Didn't Say


Író: Gáspár Laura
Link: xxx

FEJLÉC:

A fejlécedről azt kell, hogy mondjam: egyszerű, de nagyszerű. Első pillantásra nem tetszett, de sok hibát akkor sem találtam benne. Az alap a háttérben rendkívül tetszik, és még a szöveg elhelyezése is praktikus, mégis jól mutat. Talán a betűtípusod lehetne valamivel vékonyabb kaliberű, de ez már igazán csak rajtad áll. A főszereplőd – Megane – elhelyezése is nagyon tetszik, bár az nem a legjobb megoldás volt a részedről, ogy ennyire belelóg a feje Harryébe. Mondjuk igaz, hogy róla sem a legjobb minőségű/kinézetű kép van.

10/8

DESIGN

Első ránézésre tetszik. A színek illenek egymáshoz, a bejegyzéseket sorkizártban írod. Az nem igazán tetszik, hogy a menüdben nincs benne a Főoldal pont, hiszen az is fontos. A pontjaid elhelyezkedése jó, viszont. Amikor a fejezetekre kattintok, és a azon belül valamelyik részre, hogy elolvasnám, egy teljességgel ronda designban adja ki a korábbi részeket. Egy sima fehér alapon van minden, modulok nuku, csakis a fejléc nem változik semmit. Én ezen változtatnék, mivel eléggé zavaró. A chated színe sem illik a designhoz, szóval azt is ahhoz a színpalettához állítanám be, mint az oldal. A modulelrendezésed pedig ebben a formában lenne rendezett, mégis átlátható:
-          Ajánló (Miért ajánló, miért nem Fülszöveg?)
-          Információk
-          Összes oldalmegjelenítés
-          Elérhetőségek
-          Közvélemény-kutatás
-          Menü
-          Olvasók
-          Csiripelő
-          Kedvenceim
-          +hiányolom a profilodat
Nagyjából ennyi lenne.

10/7


KARAKTEREK

Huh. Bevallom, csak a negyedik fejezetig olvastam. Egyrészt, mert nem érek rá mind a húsz fejezeted végigvenni, másrészt pedig, mert szerintem – és egy kedves barátnőm szerint, elég egyetlen benyomás a történetről, ez pedig már vagy a fülszövegben, vagy az első fejezetben kialakul. A karakterekből nem igazán jött le jó, vagy kedvező tulajdonság, kivéve talán egyet. Megan-t egy naiv, kétszínű lánynak ismertem meg, aki mindennek bedől. Évek óta nem kereste az exe, újra boldog párkapcsolatban ér, aztán hirtelen telefonál, hogy beszélgessenek, Megan pedig elmegy. A normális az lett volna, ha nemet mond, de hát ebben a történetben senki sem normális, szóval miért is lepődnék meg, nem igaz? Niall egy idióta, félős kisfiú, aki felkeresi rég nem látott barátnőjét, hogy találkozzanak, beszéljék meg az ügyüket. Ő miatta ment fuccsba a kapcsolat, szóval ne sajnáltassa magát, még a végén megszánom. Ja, nem, bocs. Ezek mellett még egy kis beszari is, mert csak áll, amikor Megan elájul, nem csinál semmit. Eric az a tipikus „szolgállak, és szeretlek” egyéniség, a jófiú, aki mindig a legjobbat akarja Megannek. De mondjuk, én nem nézném jó szemmel, ha arra „ébredek” a barátnőm kórházban van. És az exe házából hozták be. Az apa egy depressziós hülye, aki a felesége halálától tisztára bedilizett. Igaz, minden fanfictionban idióta az egyik szülő. És én azért lepődtem meg nagyon a karakterén, mert az elején jó színben tünteti fel, aztán derül csak ki róla, hogy veri a lányát. Harry pedig meglepően… „normális”. Az a tipikus szépfiú, az majom beszólásaival olykor-olykor, és bár az elején háttérben marad, később azt vesszük észre, hogy Megan egy szerelmi… négyszögbe kerül. Igen, négyszögbe, amely később háromszög lesz, majd kétszög (???). Ezt jól elmondtam. J. Mindegy, az ő karakterét annyira nem ócsárolnám, mert bár nyálas megnyilvánulásai vannak, és idegtépő gondolatai, de azért… talán ő az olyan karakter, akit olyannak el tudtam fogadni, amilyen.

10/6


TÖRTÉNET/HELYESÍRÁS

A történeted alapja nem is lehetne olyan rossz, ha a fülszöveged fülszöveg lenne. Gondolom, ez képezi tulajdonképpen a prológust is, hiszen úgy szokás. De ez se nem fülszöveg, se nem prológus. Anna valami olyannak kell lennie, ami megfogja az embert, amiben izgalmas részek vannak. De ez csak egy sima bemutatkozás, és ennyi. Akkor én is tudok ilyet. Az emberek azt várják, hogy olyat mutass, amit más nem tud, de ilyen történetet a világ bármelyik embere meg tud írni, és lehet, hogy jobban, mint te. Mindegy, ha elkezdem az első fejezetet, onnantól mér fokozódnak az események, szóval nem olyan érdektelen, de mégis azt gondolom, hogy érdekfeszítőbbnek kell lennie, mert így más nem fogja olvasni, csakis az, aki One Direction rajongó. A fülszöveged már csak azért sem tetszik, mert hibás, és még az elején Megan mutatkozik be, a végénél már te, mint író, írsz az életéről. De sorjában megyek.

Prológus:
Úgy látom, itt is gondot okoz az a bizonyos Space szóköz. Habár a szavak közé raksz, az írásjelek után teljesen megfeledkezel róla, pedig ez nagyon fontos, és nem véletlenül találták ki, szóval tessék használni. A prológusod, majdnem csak tőmondatokból áll, néhol előfordul egy-egy összetett mondat, de azon kívül nem. A teljesen értelmetlen költői kérdéseidtől pedig idegösszeroppanást kapok.

Megane Lewis vagyok,17 éves,Niall Horan előző barátnője. Hogy ez hogyan történt?
Igen, itt is látható az a bizonyos Sapace-Nuku, azaz magyarul szóközhiány, kedvesem.
-          Az első mondatod kétszínű. Hiszen, ha egyszer boldog kapcsoaltban él Ericcel, akkor miért úgy tekint magára, mint Niall Horan előző csajára? Miért nem úgy, hogy Eric Peterson jelenlegi barátnője? Tudom, tudom, imidzs, meg a történetben ez lényeg, de ettől függetlenül hülyeség, és kétszínű.
-          A második mondat az a bizonyos „idióta költői kérdés”? Hogy, hogyan történt? Úgy, hogy szakítottatok. És ez teljesen nyilvánvaló, még egy tízéves számára is, szerintem.

Viszont én sem maradtam egyedül. A barátom,Eric viszont mindennél jobban szeret engem-legalábbis úgy érzem-és ez segít nekem elfelejteni a múltat.
Amiket még észrevettem, azok a szóismétlések. Nem használsz szinonimákat. Az a legnagyobb problémád, hogy jól fogalmazol. de nem tudod eléggé kihasználni az adottságaidat. Így, akármennyire igyekszel nagyon jó írni, annál rosszabb lesz.
Azonban én sem maradtam egyedül. A barátom,(szóköz)Eric mindennél jobban szeret engem(szóköz)-(szóköz)legalábbis úgy érzem(szóköz)-(szóköz),és ez segít nekem elfelejteni a múltat.

Csak átölel és hagyja,hogy had sírjam ki magam. Csak ettől lesz "jobb"...azthiszem. Nincsen testvérem. Viszont van egy kutyám,Bobby. Talán ő az egyetlen biztos pont az életemben Apun,meg Ericen kívül. Akkor kaptam őt,amikor megszülettem.
Istenem.
1.      Megint a csak-csak szóismétlés.
2.      Azt, hogy az „azthiszem”et külön írják (azt hiszem), még egy elsős is tudja, de lehet, hogy csak a szóköz maradt el.
3.      Cselekményváltozás. Egyszer erről beszélsz – mint most is: az érzéseidről -, és semmilyen átfolyam nélkül belekezdesz egy másikba. Ilyenkor általában új sort szoktak kezdeni, de te mindent letudtál egyetlen bekezdésben.
4.      Aha, szóval a kutyád… tizenhét éves. Nem tudom, tisztában vagy-e vele, hogy a kutyák átlagos életkora a tíz-és tizennégy év. Az, hogy a te kutyád tizenhét éves, és még mindig nem döglött meg, az egy genetika csoda. J
5.      A „had” teljesen mást jelent, mint a „hadd”. Tudod a had egyenlő a hadsereggel, a hadd pedig egy módosítószó.
6.      Javítom, figyelj: Csak átölel és hagyja,(szóköz)hogy hadd sírjam ki magam. Csak ettől lesz "jobb"...azt(szóköz)hiszem.
(Új sor)Nincsen testvérem, viszont van egy kutyám,(szóköz)Bobby. (Azért tettem veszőt, mert elegem van a folytonos tőmondataidból. Ha ki akarod fejezni magad, fejezd, de legalább normálisan.)Talán ő az egyetlen biztos pont az életemben Apun,(szóköz)meg Ericen kívül. Akkor kaptam őt,(szóköz)amikor megszülettem.

Én Ericcel lakom,egy aranyos kis családi házban,London külvárosában. Apu még abban a házban lakik,ahol együtt laktunk(a szóismétlődés miatt, inkább a „laktunk” helyett „életünk”-et írj). Egy nagyobb,de mégis otthonos házban.
Tizenhét évesen egy családi házban??? És mégis miből? Nem írtad, hogy dolgozol! Apuci meg Eric eltart?
Mellesleg a szóközt rakd ki légy szíves. Hiszen látszik, hogy hiányzik.

De nem szeretek panaszkodni,szóval inkább maradjunk a jó dolgoknál.
Pedig eddig, csak ezt tetted…

Beszéltem Apával,és azt mondta,hogy holnap meglátogat. Már furdal a kíváncsiság,hogy mit szeretne. Ha csak beszélgetni akart velem,vagy hasonlók,akkor csak felhívott,hogy ugorjak be hozzá. De most nem így tett. Hát ezért vagyok ilyen kíváncsi.
Apád tuti új nőt akar! Muhahahahaha!

1.fejezet
-Hé,Eric - suttogtam - Most nem alkalmas.
Igen, nem alkalmas! Most enni akar a nagyasszony, hagyjad, hadd zabáljon! :D

A film elindult, de egyikünk sem figyelt oda annyira. Én próbáltam, de folyamatosan Eric tekintetét éreztem magamon.
A Kavarásra, hogy nem tudtál figyelni? Minden negyed órában röhögőgörcs kerülget, nem tudsz, nem odafigyelni!

Szeretlek -mondta ki Eric a legfontosabb szócskát.
A megnyilvánulás előtt lemaradt a gondolatjel.

Mikor belépett az előszobába, gondolkozás nélkül csókcsatát kezdeményezett. Én sem maradtam rest, beszálltam. Nyelve bejutásért könyörgött, amit gondolkodás nélkül megadtam neki. Végül én szakítottam meg a folyamatot.
A folyamatot! Te jó ég! Itt halok meg a nevetéstől…

Nyelvét végighúzta alsó ajkamon, bejutást kérve, amit meg is adtam neki.
Ez… undorító. És tényleg. Te megint megadtad neki. És tutira, hogy legközelebb is meg fogod.

Annyi dolgom lett volna, de nem volt erőm semmihez sem hozzákezdeni, ezért visszaültem eddigi helyemre.
Lusta dög vagy, Megan Lewis. De komolyan.

Meglepő név villogott a képernyőn.
Meglepő név? Csak nem Nájöll keres? xDDD Bingó!

2.fejezet
Niall. Ezt a nevet évek óta nem láttam sehol sem.
1.      Miért nem törölted az exed nevét a telefonból?
2.      Persze, hogy pont most hív…

-Kérlek Megane. Nagyon fontos lenne. Ezt az egy dolgot kérem tőled, és utána ígérem, többet nem kereslek meg.
Aha, most évekkel később, egy halaszthatatlan ügy. Hogyne!
Amikor összejöttetek hány éves voltál? Tizenöt? És mára, hogy tizenhét vagy már egy családi házban élsz, összeköltözve a pasiddal… Haladunk, haladunk…

-Először körbevezetnélek. - nyújtottam oda kezem azért, hogy felsegítsem.
Évek óta nem találkoznak, és, amikor eljön, azaz első dolog, hogy körbevezesse. Te Jóságos Atyaszent Úristen!

-Igazából azért hívtalak ide - vágtam bele a közepébe - hogy beszéljünk.
Évekkel később beszéljünk a már nem létező kapcsolatunkról? Jó ötlet!

Annyira régen láttalak.
Csakis miattad nem. Kereshetted volna, mégsem tetted. Egy telefonhívásra sem méltattál, hülyegyerek.

-Hát még én mennyire sajnálom - állt fel, de akkora lendülettel akart felpattanni eddigi ülőhelyéről, hogy megbicsaklottak lábai a magassarkúiban (magas sarkúiban – külön írjuk). Mire felfogtam, hogy mi történt, Ő már a földön feküdt eszméletlenül.
BÉNA CSAJ! BÉNA NIALL! MIÉRT NEM KAPTAD EL??? EZ AZ IDIÓTA LIBA, MEG MIÉRT NEM VIGYÁZ JOBBAN?

3. fejezet
Ideges voltam. Nagyon ideges.
Éhes voltam. Nagyon éhes.
Hát körülbelül ehhez hasonlít a megnyilvánulása. Amúgy gratulálnék neked: Végre egy olyan fanfiction, ahol a három szemszögből nem ugyanaz van leírva! Ezt értékelem!

Legszívesebben ököllel belevertem volna a falba. De nem tettem. Csakis miatta. Megane miatt. Nem szerettem volna, ha magát okolná, vagy hasonlók.
Nem szeretted volna, ha azért okolja, magát, mert eltörött a kezed a falba csapódáskor??? Itt mindenki megőrült???

A nagy gondolkodás közben észre sem vettem, hogy már elhagytam a keresett szobát. Gyorsan megfordultam, és elindultam visszafelé. Mikor megérkeztem a terem elé, a fiúk már ott álltak.
Én – mondjuk - kifejezetten hülyén néztem volna rá, ha elsiet a kétszázhuszonhetes terem előtt.

Végül, úgy a harmadik próbálkozásommal sikerült feltárni látószerveimet.
Látószervek feltárása? Műtünk, műtünk?

- Már jobban, köszönöm. Csak ki van száradva a torkom, fáj a fejem és szédülök egy kicsit. De semmi különös.
Persze. – Jól vagyok, csak… - és felsorolja az összes rosszat. Taps, taps, taps.

- Szeretnék Niallel beszélni. Kérlek. - mondtam.
- Ha ezt szeretnéd, akkor behívom neked. Addig iszok egy kávét, és szólok egy nővérnek. - felelte Eric.
Kisétált a teremből, majd pár perc múlva Niall lépett be a terembe. Becsukta az ajtót maga mögött, majd idesétált hozzám, és leült az eddig még foglalt helyre.
- Szia Megane. - szólalt meg.
- Hello Niall. - mondtam én is. - Mi történt?
- Eric elmondta, hogy mire emlékszel. Mikor el akartál menni, megbotlottál a cipődben, és mivel Zayn nem szereti a szőnyegeket, a kőre estél. Nem tudtan utánad nyúlni. Nem készültem fel erre. Elveszítetted az eszméleted. Ennyit tudunk.
- Mennyi ideig voltam eszméletlen? - tettem föl egy kérdést.
- Egy napig. - felelte. Kopogtak, majd egy nővér nyitott be a szobába.
Miről akartak beszélni, mielőtt bejött a nővér? Ez a későbbiekben sem derül ki, azért kérdezem.

4.fejezet
- Szia kicsim
- Hello Apu. - mondtam egy kisebb mosoly kíséretében. Ez volt az első mosolyom, mióta a kórházban voltam.
Ja, most örülsz, hogy beszélsz vele, meg minden, később meg elmondod minden rossznak, és, hogy ver téged. Érdekes… Lehet nem az apád szorul pszichológusra, hanem te!

"Directionerek. Megane Lewist egy kisebb baleset érte, de már kezd felépülni. Arra kérnélek titeket, hogy trendeljétek ezt : #GyógyuljMegane. Köszönöm szépen. Szeretlek titeket."
Szerintem, ennek örülni kéne, hiszen ez kedves dolog. Kissé buzis a vége, de nagyon rendes tőle, hogy megkéri az olvasókat, hogy „imádkozzanak” a csajért. Nekem tutira jól esne. De hát Megane nem normális, mert miért is lenne az? Szép álom…

Mikor kisgyerek voltam, Apa sokszor ütött meg. Ezeket a veréseket sosem fogom elfelejeni (elfelejteni). Most is magam előtt láttam a pillanatot, amikor Apu egy sodrófával jön felém, majd felemeli, hogy lendületet vegyen az ütéshez. Az ágy támlájához húzódtam amennyire csak tudtam, lábaimat felhúztam, fejemet lehajtottam és vártam az ütést. Vártam a sújtás fájdalmát, amit nemegyszer éreztem már. Féltem. Nagyon féltem tőle.
1.      Az előbb még nagyon dicsérted, mi történt? Még örültél is neki!
2.      Ha sodrófával vert téged, hogyhogy még élsz?

10/5

Összesen: 40/26

Szerintem:
-          A fogalmazásoddal nincsen nagyobb probléma, bár a tőmondatok helyett, írhatnál összetetteket is! Sokkal szebbek!
-          Helyesírási problémákkal nem küszködsz, hiszen: nem találtam vesszőhibát, csak elírást. Itt CSAKIS azzal van, baj, hogy nem rakod ki azt a bizonyos Space-t.
-          A fülszöveged/prológusod nem érdekes, én másképp fejezetem volna ki a történteket. Figyelj oda a hibákra!
-          Egy szinonimaszótárt forgass a kezedben, mert néhol akad egy-két szóismétlés!
-          A költői kérdéseket hanyagold! :D


A kritikám építő jellegű, nem pedig bántó, vagy sértő szándékú! Remélem, segíthettem, sok sikert a továbbiakban! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése